Toscana

Kør selv ferie til Toscana

Sagnomspunden Toscana er allerede kendt af mange danskere og af resten af verden. Næppe noget andet område i Italien kan byde på en så fantastisk blanding af vidunderlige og meget varierede landskaber, så mange utroligt smukke kunstbyer, så dejlige kystområder med fine sandstrande, så lækker en gastronomi og – selvfølgelig – så stort et udvalg af kvalitetsvine fra primært Chianti-distriktet men også fra flere, mindre kendte områder. Vi begynder med lidt geografi:

Firenze, Pisa, Siena og alle de andre skønne byer

Toscana er en region, som er delt op i et antal provinser, som alle har navn efter deres hovedby: Firenze (som også er regionshovedstad); Siena og Pisa, som er de mest kendte. Mindre kendte, men lige så smukke og spændende er Lucca (fantastisk bymur, som man gå eller cykle på), Arezzo (her blev Benignis kendte film ”Livet er smukt” optaget) og Pistoia (vi tør næsten ikke nævne, at IC4-togene kommer herfra!).

Endnu mindre kendte er Prato (meget stor tekstilby), Livorno (skibsværfter og berømte fiskeretter), Massa-Carrara (marmor) og Grosseto (skønne strande og et flot bagland). Og inden for hver af disse provinser ligger utallige smukke og uimodståelige småbyer og landsbyer. Der er simpelt hen for mange til, at vi kan liste dem op her, men et par stykker bør trods alt nævnes: Radda in Chianti, Colle Val d’Elsa, Monteriggioni og San Gimignano (Siena-provinsen); Volterra (et must!) og San Miniato (Pisa-provinsen); øen Elba (Livorno-provinsen); Cortona (Arezzo-provinsen), Massa Marittima, Sorano og Pitigliano (Grosseto-provinsen).

Det toskanske landskab er utroligt afvekslende, ja det omfatter faktisk hele skalaen: høje bjerge, skovklædte bakker, blidt bølgende marker, sletter og sandstrande, hvoraf flere findes i forbindelse med elegante badebyer som Viareggio, Punta Ala og Forte dei Marmi, hvor den rige italienske elite holder til. Det er her, man ser Maserati’er, Ferrari’er og Lamborghini’er skødesløst ”henslængt” langs strandpromenaden, og det er her man finder eksklusive mærkevarebutikker og flotte restauranter, hvor der navnlig diskes op med friske fisk og skaldyr.

Fantastisk italiensk gastronomi

Gastronomien er dog ikke begrænset til havets frugter. Det toskanske køkken omfatter et meget bredt udvalg af charcuterivarer, okse- kalve- og svinekød af høj kvalitet (prøv en ”fiorentina”, som er alle t-bone steaks’ moder), grønsager på 100 måder, de friskeste frugter og de lækreste desserter (vor favorit er ”zuppa inglese”, som intet har med suppe at gøre, men er en slags trifli og hvor hver restaurant har sin egen opskrift). Hertil naturligvis de føromtalte vine, som fås til priser, som vi kun kan drømme om herhjemme. Som et kuriosum skal nævnes, at det toskanske brød er usaltet, hvorfor mange udlændinge drysser lidt salt eller sågar lidt olivenolie på brødet.

Agriturismo, ferieboliger og campingpladser i Toscana

Vi er glade for at kunne præsentere et lille, men repræsentativt udvalg af ferieboliger og campingpladser både på kysten og i det smukke toskanske landskab. De fleste af vore ferieboliger ligger på gamle, ærketoskanske vin- og olivengårde, og bliver lokalt agriturismo. Disse agriturismi giver gæsterne mulighed for at opleve det ægte landliv i civiliserede omgivelser – og altid med en dejlig swimmingpool, hvor man kan køle af efter dagens udflugt til en af de ufatteligt mange seværdigheder. En del af disse steder har egen restaurant, hvor der serveres lækre egnsretter; ellers kan man selv gøre de lokale kunsten efter ved i eget køkken at eksperimentere med friske varer indkøbt hos landsbyens slagter, grønthandler og købmand. Af agriturismo kan vi anbefale f.eks. Fattoria degli Ussignoli, som er et skønt landhus ca. 35 km. fra Firenze. Er man mere til campinglivet kan vi anbefale den store og meget velfungerende campingplads: Camping Norcenni Girasole, her finder du et kæmpe poolområde og et hav af aktiviteter til hele familien.

Overvejer du en kør selv ferie til Toscana kan du altid holde dig opdateret på vejret via YR: https://www.yr.no/sted/Italia/Toscana/

Filtrér dine resultater