Kør selv ferie til Kroatien

Kør selv ferie til Kroatien

Få lande i Europa kan matche Kroatien i naturlig skønhed! Den 700 km lange kyststrækning fra havnebyen Rijeka i nord til “Adriaterhavets dronning”, det historiske Dubrovnik, er én lang skønhedsåbenbaring med de mange smukke øer i skærgården på den ene side og de gråblå, nøgne karstbjerge på den anden. Der er faktisk ikke meget længere at køre, hvis du vil på kør selv ferie til Kroatien end til Italien. Istrien som er danskernes foretrukne feriedestination, er kun 100 km. længere væk end den Italienske Adriaterhavskyst.

Historiske byer på Istrien og Dalmatien

Der er ingen kunstigt anlagte badebyer, men derimod et væld af historiske, veneziansk influerede byer, heriblandt, Poreč, Rovinj og Pula på halvøen Istrien, og Zadar, Sibenik, Trogir, Split og Dubrovnik i Dalmatien. Hovedstaden, Zagreb, ligger i den nordlige, centrale del af landet, og overrasker de fleste med dens charmerende historiske centrum. Længere østpå, i det flade Slavonien (ikke at forveksle med nabolandet Slovenien), finder man udstrakte landsbrugsområder, som gør Slavonien til Kroatiens spisekammer.

Her findes ligeledes byer som Osijek, Vukovar og Vinkovski, som blev kendte over hele verden, da de blev brutalt bombarderet og ødelagt under “løsrivelseskrigen” i starthalvfemserne. Kroatien løsrev sig fra det daværende Jugoslavien i juni 1991 og blev straks angrebet af den såkaldte jugoslaviske folkehær med tragiske blodsudgydelser til følge. Mod sydøst finder man flotte, grønne bjerge på grænsen til nabolandet, Bosnien og Hercegovina.

Dalmatien – et besøg værd

I dag er alle sporene efter krigen slettet, i hvert fald i de områder, hvor turisterne kommer, ligesom landets infrastruktur er blevet moderniseret og bragt op til europæisk standard. I “gamle dage” skulle man for at komme fra nord til syd følge den meget snoede og sine steder i regnvejr livsfarligt glatte “Jadranska Magistrala”, som til gengæld bød – og stadig byder – på uovertrufne panoramaer. For få år siden blev man til gengæld færdig med at bygge en imponerende motorvej hele vejen fra Zagreb til Split og strækningen kan nu tilbagelægges på godt fire timer mod tidligere mindst 12 timer.

En forlængelse til Dubrovnik er planlagt. Kører man ad kystvejen, støder man på en lille pudsighed: Et stykke syd for Split på vej mod Dubrovnik skal man igennem en ca. 15 km lang strækning tilhørende nabolandet Bosnien og Hercegovina (BiH). Bosnien fik tildelt dette område med kystbyen Neum efter afslutningen af løsrivelseskrigen i 1995 for at give landet adgang til havet. Det kan betale sig at gøre indkøb i Neum, hvor priserne er på det meget lave, bosniske niveau.

Har man tid og lejlighed, skal man absolut unde sig et besøg i Zadar (Dalmatiens tidligere hovedstad) og den nuværende dalmatiske hovedstad, Split. Uden for Zadar kan vi anbefale et ophold på det store og flotte Zaton Holiday Resort, her tilbyder vi både ferieboliger og mobilhomes.

I begge disse smukke byer Zadar og Split er der imponerende levn fra romertiden, smukke venezianske bygninger og et pulserende liv med masser af caféer og restauranter. Og – skal vi hilse og sige – man går ikke sulten fra bordet i Kroatien! Bortset fra de lækre fisk og skaldyr, som kroaterne er verdensmestre i at tilberede, skal man prøve de kendte lokale specialiteter som f.eks. ćevapčići, pleskavica og ražnjići.

Skal du på kør selv ferie til Kroatien, kan du altid følge vejret på YR: https://www.yr.no/sted/Kroatia/

Filtrér dine resultater