Languedoc – Roussillon

Kør selv ferie til Languedoc – Roussillon

I den sydvestligste del af Frankrig finder man den skønne region, Languedoc-Roussillon. Den er mindre kendt – og dermed også mindre turistet – end Provence, men har mindst lige så meget at byde på, om ikke mere. Her finder man de rigtigt brede sandstrande, som mangler på Rivieraen. Og her finder man nogle helt vidunderlige byer. Den største af disse, som også er regionens hovedstad, hedder Montpellier, og er en af vore absolut favoritbyer i Frankrig. Takket være en fremsynet borgmester er den ”nye” bydel, Antigone, en arkitektonisk perle med sine græsk inspirerede kontor- og beboelsesbygninger.

Den gamle bydel er et virvar af hyggelige, smalle gader, som munder ud i en af Europas største og smukkeste pladser, Place de la Comédie, hvor der er et sydende folkeliv det meste af døgnet, ikke mindst pga. de mange studerende, som udgør 25% af lokalbefolkningen. Montpellier har et meget kendt universitet, hvis medicinske fakultet er Europas ældste.

Når man er færdig med Montpellier (og det kan tage sin tid), er der ikke langt til smukke, gamle byer som Béziers, Narbonne og Perpignan. Navnlig sidstnævnte er meget spændende, idet byen fra helt tilbage til middelalderen har huset både franskmænd og catalanere, og Perpignan kan opvise det bedste fra begge kulturer, foruden en superhyggelig gammel bymidte med dejlige restauranter og fortovscaféer. De her nævnte byer ligger alle tæt på Middelhavet, men bevæger man sig nordpå mod Toulouse, kommer man til en af Europas mest spændende middelalderbyer, Carcassonne, hvis gamle bydel dominerer landskab fra sin bakketop, som omkranses af en helt fantastisk bymur.

Flotte brede sandstrande

Ikke langt fra de førstnævnte byer finder man de herligste sandstrande, hvor fremsynede regionspolitikere tilbage til 50’erne begyndte at anlægge nogle badebyer helt fra bunden i det ellers sumpede område ud mod Middelhavet. Idéen var, at mindrebemidlede franskmænd, som ikke havde råd til en ferie på Rivieraen, her kunne komme på strandferie til en overkommelig pris. Det resulterede i feriebyer som La Grande-Motte med en meget særpræget pyramideformet arkitektur, Cap d’Agde uden for den gamle græske by, Agde, og windsurfernes paradis, Port-Leucate og Port-Barcarès.

Få km længere nede mod den spanske grænse kommer man til en af Frankrigs mest charmerende småbyer, Collioure, som er hjemsted for mange kunstnere; til Banyuls-sur-Mer, som lægger navn til den berømte dessertvin; og til den hyggelige lille grænseby, Cerbère. Fra lidt syd for Port-Barcarès og ned til Cerbère løber en af Europas smukkeste kystveje, som også fortsætter op over bjergene og ind i Spanien.

Regionens bagland er stærkt bakket og præget af middelhavsbevoksning. Der synes ikke at være nogen ende på de utallige middelalderlandsbyer, som ligger spredt ud over landskabet, og hvor stress er et ukendt begreb. Længst mod vest rejser de majestætiske Pyrenéer sig og danner en naturlig grænse mellem Frankrig og Spanien. Her er der førsteklasses skiområder, som om sommeren forvandler sig til vandrernes paradis.

Filtrér dine resultater