Spanien

Ferie i Spanien

Danskerne har holdt ferie Spanien næsten i mange år. Siden tidernes morgen på godt og ondt har Spanien været danskernes foretrukne rejsemål i Sydeuropa, navnlig i de gyldne chartertider, hvor præsten og Simon fragtede tusindvis af glade gæster til sol, strand og grisefester med bællevin i stride strømme. Hvilket var med til at give landet et lidt blakket ry. Hvilket er nok så uretfærdigt.

Andet end grisefester

Spanien er nemlig meget mere end grisefester. Det store land har utroligt meget at byde på i form af varierede landskaber med dramatiske kyststrækninger, flotte bjerge, og ja: de fineste sandstrande, som solen næsten altid skinner på. Også på det gastronomiske område har Spanien udviklet sig i positiv retning.

Bedst kendt er naturligvis tapas, som er små hapser, som man udvælger efter behag på byernes utallige tapasbarer; men på de ”almindelige” restauranter kan man få det lækreste, møre oksekød serveret med de fineste grønsager, og ved kysten diskes der op med fantastiske, friske fisk og skaldyr. De spanske vine er heller ikke at kimse ad, og næsten alle regionerne har en egen produktion, med Rioja som den vel nok bedst kendte.

Imponerende storbyer

Spanien er også spændende storbyer. Hovedstaden, Madrid, er en statelig by med boulevarder, åbne pladser, små gyder og et mylder, hvor de lokale dominerer frem for turisterne.

Næststørste by, Barcelona, er hovedstaden i den selvstyrende region Catalunya, som en stor del af indbyggerne ønsker løsrevet fra Spanien. Barcelona er blevet hip og tiltrækker tusinder af turister, som nyder byens specielle atmosfære på La Rambla, de store pladser, den spændende arkitektur og ikke mindst Barças kæmpe stadion, Camp Nou.

Tredjestørste by er det smukke Valencia på den såkaldte Hvide Kyst, og her finder man det ægte Spanien uden for mange turister. En pudsighed er, at byen blev brugt til at illudere Berlin i filmen Slaget om England, da man i Valencia finder boulevarder, som minder om det daværende Berlins.

Costa Blanca og Costa del Sol

Fortsætter man ned ad kysten fra Valencia, passerer man flere andre seværdige byer som f.eks. ”den hvide by”, Alicante, ”porten til Solkysten”, Malaga, indtil man kommer til La Linea, som skiller Spanien fra den britiske enklave, Gibraltar, som spanierne har et ondt øje til. Nordpå igen ligger havnebyen Cadiz, tæt på sherryens hjemby, Jerez, og det smukke Sevilla. Øst for Malaga ligger en af Spaniens skønneste middelalderbyer, Granada, som huser landets vel nok største seværdighed, det kæmpestore, mauriske slotskompleks, Alhambra.

Atlanterhavet og de mange øer

Når danskerne holder ferie i Spanien, på fastlandet, er det mest Costa Brava, Costa del Sol og Costa Blanca som er mest populært. For mens Spaniens sydkyst ligger ud mod det lune Middelhav, er nordkysten noget mere barsk med dens beliggenhed ud mod Atlanterhavet og Biscayabugten. Også her er der flotte sandstrande, men vandtemperaturen er en del lavere end ved Middelhavet.

Også i det nordlige Spanien finder man seværdige byer som f.eks. Santiago de Compostela, Santander og Bilbao med det arkitektonisk enestående Guggenheim kunstmuseum. I Nordspanien finder man også Baskerlandet, som i øvrigt fortsætter over grænsen til Frankrig. Det er et område med egen kultur og et stolt folk, som insisterer på at tale deres eget sprog, baskisk, hvis oprindelse fortoner sig i tidernes tåger.

Med til Spanien hører også de baleariske øer, hvoraf de mest kendte jo er Mallorca og Menorca. At Mallorca er Spaniens turistmål nr. 1 fremgår bl.a. af, at lufthavnen i Palma er uden sammenligning Spaniens travleste! Længere væk, ude i Atlanterhavet og med Marocco som nærmeste nabo ligger Kanariøerne med Gran Canaria og Tenerife som de mest kendte og mest besøgte.

Mange forskellige Sprog

Sprogmæssigt er Spanien noget af en smeltedigel. Mens hovedsproget er castiliansk, tales catalansk ikke alene i Catalunya, men også i storbyen Valencia og på de baleariske øer! Catalansk ligner en blanding af castiliansk og fransk, men det skal man nok ikke råbe alt for højt om i Catalunya.

Det tredje, større sprog er det førnævnte baskisk, mens det fjerde er galicisk, som – naturligt nok – tales i Galicien i Spaniens nordvestlige hjørne. Og sluttelig, idet nordvestlige Catalunya, anerkendes occitansk som officielt sprog på linie med spansk og catalansk.

Filtrér dine resultater