Dalmatien

Kør selv ferie til Dalmatien 

Dalmatien (Dalmacija på kroatisk) er den sydligste del af Kroatien og grænser op til Montenegro i syd og til Bosnien-Hercegovina i øst. For mange er Dalmatien simpelt hen det smukkeste område i hele Kroatien, og sandt er det, at regionen byder på såvel en uovertruffen landskabelig skønhed som mange historisk, venezianskprægede kystbyer. Af disse er Dubrovnik vel nok den mest kendte med en velbevaret bymur og den 300 m lange ”Stradun” som er hovedgaden (gågade) med middelalder byporte i hver ende og med mange hyggelige spisesteder, også i parallelgaden ovenfor.

Split og Zadar

Du må dog ikke gå slip af Dalmatiens hovedby, Split, som er Kroatiens næststørste by og samtidig – efter vor mening – smukkere end Dubrovnik.

I Splits gamle bydel findes de meget velbevarede rester af Diocletian-paladset, smukke pladser og små gyder samt en flot havnepromenade med venezianske bygninger. Takket være de mange studerende i byen er der en meget livlig og spændende atmosfære. Fra Split går der regelmæssige færger til skærgårdsøer som Hvar, Brač og flere andre.

Længere nordpå ligger den skønne by, Zadar, som var Dalmatiens tidligere hovedstad. Også her finder man den smukke venezianske byggestil, dejlige åbne pladser og små gyder inden for bymuren samt flere flotte kirker, hvoraf den ældste, en rundkirke, er 1000 år gammel. Inde i landet findes de fantastiske nationalparker Krka og Paklenica, hvor man sagtens kan få en hel dag til at gå.

Den relativt nyanlagte motorvej fra Zagreb til Split har mere end halveret rejsetiden mellem de to byer. Men har du god tid, er den fabelagtige kystvej mellem Rijeka i Nord og Dubrovnik i syd et must. Vi vover den påstand, at der ikke findes en smukkere vej i hele Europa, for her har man de nøgne, blågrønne karstbjerge til den ene side og det glitrende adriaterhav med den uforlignelige skærgård til den anden side. Som et lille kuriosum skal nævnes, at man syd for Split kommer igennem en 10 km lang strækning, som er en del af Bosnien-Hercegovina og som landet fik tildelt ved Dayton-aftalen for at give bosnierne adgang til havet. Man mærker dog knap nok overgangen.

Hele kystvejen er snoet og kan være meget glat i regnvejr, men er man forberedt på dette, er ”omvejen” mere end en belønning i sig selv

Filtrér dine resultater