Top 10 “ukendte” i Toscana

Top ti ”Ukendte” i Toscana

Typisk tænker folk på Firenze, Siena og Pisa, når talen falder på Italiens måske mest kendte turistområde: Toscana. Ja, se gerne disse berømte byer, hvis du har mod på at stå som sild i en tønde blandt alle de andre turister, som har fået samme idé på samme tidspunkt. Jeg vil råde dig til at tage til Firenze, Siena og Pisa i det tidlige forår eller det sene efterår, hvor menneskemylderet er mindre og temperaturen mere behagelig. Navnlig Firenze kan være en bageovn fra juni til september med temperaturer op til og endda over de 40 grader.

Nej, jeg har helt andre steder i tankerne, når jeg bliver spurgt om, hvad man skal se i Toscana. Jeg har mine egne top ti, som indbyrdes er helt forskellige fra hinanden, men som fascinerer på hver sin måde, og der er to af dem, som konkurrerer om førstepladsen, nemlig Volterra og Arezzo.

Volterra – Flot middelalderby

Volterra

Volterra er en ældgammel etruskerby, som ligger højt oppe på en bakketop med en vidunderlig udsigt over Pisa-provinsens bølgende landskaber. Vejen derop fra sletten er snoet og trafikeret, og når man når frem til byen, kan man lige så godt køre ind i p-huset frem for at lede efter en ledig p-plads. Start med at gå ind på hovedpladsen, Piazzi dei Priori, som er en af Italiens allersmukkeste pladser og hvor ikke mindst byens rigt udsmykkede rådhus er en seværdighed i sig selv.

Fra pladsen udgår der et netværk af smalle gader med dejlige butikker, hyggelige barer og fine restauranter. Gå ikke glip af det fascinerende etruskermuseum, som har en stor og meget velbevaret samling af levn fra etruskertiden. Tag herefter en slentretur på bymuren med en romersk byport, som siges at være Italiens ældste. På vejen op til byen og også i byen selv finder man et stort antal kunstnerværksteder, hvor man har specialiseret sig i bearbejdning af alabaster.

Er man til souvenirer, kan man købe alt fra askebægre til elefanter i alabaster! Volterra har en del hoteller, hvis fællesnævner er temmelig små værelser; bed om et værelse mod gården, da der er altid masser af liv i gaderne – og renovationen starter meget tidligt!

San Gimignano – Kendt for sine mange tårne

Den anden ”klassiker” er det lille, smukt beliggende San Gimignano. Byen er mest kendt for sine mange tårne fra middelalderen, hvoraf kun 13 af de oprindeligt over 70 er bevaret. Ifølge historiebøgerne var der i middelalderen en hidsig konkurrence mellem byens mest velstillede borgere om at bygge det højeste tårn. Det kunne have været skruen uden ende, indtil borgmesteren lod bygge det hidtil højeste tårn og forbød indbyggerne at bygge et tårn, der var højere end hans. Færdig med fyrre!

I det byen er ret højt beliggende, ses dens karakteristiske profil langvejs fra. Også de velbevarede bymure er med til at give byen dets særpræg, og inden for disse er der hyggelige, små gader med alt det, turisten har behov for. Ligesom i Volterra skal man bede om et værelse mod gården, hvis man overnatter i byen. Så er natteroen sikret.

Arezzo – Toscana når det er bedst

Arezzo
Arezzo

Sammen med Volterra er Arezzo, som nævnt, min absolutte yndling i Toscana. I modsætning til flere af de andre provinshovedstæder er Arezzo ikke overrendt af turister, så man får god plads til at beundre byens mange seværdigheder. Man går ind i middelalderbyen gennem en flot byport, hvorefter en ret stejl gade med listige små butikker fører op til hovedpladsen med dens imponerende domkirke. Arezzo er meget velforsynet med såvel elegante modebutikker som fine restauranter med priser, der ligger en del under dem, man bliver udsat for i Firenze m.fl.

Jeg har min egen favorit, nemlig restauranten på Hotel Minerva, hvor jeg også gerne overnatter. Det er sjældent, at hotelrestauranter er stedet, hvor man går ud og spiser, men Minervas restaurant er undtagelsen, der bekræfter reglen. Her samles byens bedsteborgere for at nyde den uprætentiøse, men veltillavede mad af de bedste råvarer. Ikke mindst dessertvognen er en uimodståelig fristelse for svage sjæle – som mig.

Viarreggio – Luksus ved Toscanakysten

Karneval i Viareggio
Karneval i Viareggio

Er man til rendyrket luksus, eksklusive forretninger og eksotiske biler, er der nok ikke et mere velegnet sted end kystbyen Viareggio. Her – og på nærliggende kystbyer som Forte dei Marmi og Marina di Pietrasanta – holder de unge, smukke og rige italienere til, når der er dømt sommerferie. Viareggio er den største af disse byer og byder på en lang, bred sandstrand med en fornem strandpromenade spækket med fine butikker, barer og smådyre restauranter, hvor hovedvægten er lagt på fisk og skaldyr. Og ”man” promenerer netop på strandpromenaden iklædt farvestrålende tøj og dyre solbriller.

På modsat side af vejen ligger der flotte, paladsagtige hoteller, hvor de heldigste gæster sidder på deres balkoner og skuer ud over strandpromenaden og havet. De skal heller ikke sidde og vente i timevis for at få øje på en Maserati, en Ferrari eller en Lamborghini, der blot kører frem og tilbage for at blive set og misundt. Viareggio er desuden kendt for sin berømte karneval, som er en af de mest betydningsfulde og største i hele Italien. Den finder sted ved byens 2 km. lange strandpromenade og er virkelig en oplevelse værdi.

Castiglione della Pescaia – Hyggelig badeby

Grosseto - Castiglion della Pescaia
Grosseto – Castiglion della Pescaia

En anden, kendt badeby, som er mere overkommelig, er Castiglione della Pescaia i Grosseto-provinsen, som udgør den sydligste del af Toscana. Det er en hyggelig lille by med både en fin sandstrand, en farverig lystbådehavn, små butikker og gode restauranter. Jeg bor gerne på det firestjernede hotel L’Approdo, som ligger direkte ved havnen og har nydelige værelser til meget fornuftige priser.

En anden mulighed – lidt uden for byen – er resortet Riva del Sole, som i sin tid blev bygget af de svenske fagforeninger og følgelig har mange svenske gæster. Resortet har egen sandstrand og byder på mange faciliteter og underholdning for både børn og voksne. Selve Castiglione ligger for foden af en stejl bakke, hvor man på toppen finder et middelalder fort, hvorfra der er en fabelagtig udsigt over byen og Middelhavet. Der er kun få kilometer til en anden af kystens eksklusive feriesteder, Punta Ala, som er værd at besøge i et par timer.

Grosseto – Hyggelig by tæt på stranden

Domkirke i Grosseto
Domkirke i Grosseto

Selve Grosseto tager jeg gerne til, når jeg er i området. Byen gør ikke meget væsen af sig og netop derfor er der ganske få turister, der finder frem til byen. Inden for bymuren finder man det historiske centrum med flere seværdige middelalderbygninger, heriblandt katedralen fra 1200-tallet. Den store, åbne centralplads er omkranset af en skyggefuld søjlegang med butikker og caféer, og herfra udgår nogle smalle, hyggelige gader, ligeledes med butikker og restauranter.

Netop fordi Grosseto ikke er nogen turistmagnet, er hotelpriserne meget rimelige, selv på byens bedste hotel, Grand Hotel Bastiani, hvor jeg gerne indkvarterer mig; dels pga. komforten og dels pga. personalets venlighed.

Min favoritrestaurant er Locanda Porta Vecchia, hvor man disker op med førsteklasses, hjemmelavede retter, som ikke fås bedre i Toscana – og til meget rimelige priser. Jeg spiste der en gang med en gruppe rejsebureaufolk, og da jeg nogle dage senere vendte tilbage til restauranten for at spise endnu en lækker middag, nægtede værtsparret at tage imod betaling! Grosseto er i øvrigt hovedstaden i det område, som kaldes La Maremma: Et fascinerende vådområde (lidt som La Camargue i Sydfrankrig) med et rigt dyre- og fugleliv, hvor man kan se de lokale cowboys, ”Butteri”, drive det fine maremmakvæg sammen. Ca. 10 kilometer uden for Grosseto finder man det populære strandområde, Marina di Grosseto med tusindvis af ferielejligheder.

Monteriggioni – Smukt beliggende i Siena-provinsen

Monteriggioni
Monteriggioni

Inde i det dybe Toscana, i Siena-provinsen, ligger kommunen Monteriggioni. Man kan dårligt nok kalde Monteriggioni for en by, da den består af en middelaldermur, som omkranser en stor, åben plads med kunstnerværksteder, et par butikker og et par restauranter. Alligevel bør man unde sig en tur herop til, da der er en helt speciel atmosfære og en betagende udsigt over det smukke sienesiske landskab.

Kommunen huser en af Toscanas dejligste ”agriturismi” (landhuse), det fantastisk flot beliggende Poggiarello, ca. 10 km fra selve Monteriggioni. Jeg opdagede stedet ved et rent tilfælde, men forsømmer aldrig en lejlighed til at kigge forbi og hilse på værtsfamilien, som er blevet meget gode venner. Poggiarello, som ligger fuldstændigt roligt, har smukke ferielejligheder for op til otte personer, en flot swimmingpool, et tusind år gammelt romersk bad (!) og en dejlig restaurant, hvor Mamma selv står i køkkenet og frembringer bl.a. en femretters middag, som får mundvandet til at løbe – og uden at tømme gæstens pengepung.

Poggibonsi – Det ægte Toscana

Poggibonsi
Poggibonsi

Vil man opleve det ægte toskanske lillebyliv, er en af mulighederne byen Poggibonsi, også i Siena-provinsen. Seværdigheder skal man nok ikke lede efter, og af samme årsag finder kun få turister frem til byen. Således leves dagliglivet upåvirket af turismen og netop derfor er byen et besøg værd.

Den gamle bydel består stort set kun af en central plads, hvor børnene spiller fodbold eller løber på skateboard. MEN: på pladsen ligger en restaurant, Da Bazzino, med servering både ude og inde, og sandt at sige kender jeg ikke nogen anden restaurant i Italien, hvor man serverer så lækker, rustik mad i så rigelige portioner, at man ikke tror sine egne øjne, når regningen kommer – så billigt kan man simpelt hen ikke spise! Det er ikke, fordi jeg har sat mig for at promovere Siena-provinsen, og det er ret tilfældigt, at mine top ti omfatter flere af provinsens byer.

Montepulciano – Den berømte “Vino Nobile”

Vintønder i Montepulciano
Montepulciano

Altså kører vi videre til vinbyen Montepulciano, kendt for den skønne rødvin, Vino Nobile (den ædle vin) di Montepulciano. Byens omegn er spækket med vinmarker, hvor man finder et stort antal vingårde, der netop producerer Vino Nobile. Selvfølgelig er der forskel på produkterne fra de forskellige gårde, men generelt går man ikke forkert i byen, hvis det er tanken at hjemføre nogle flasker.

Selve byen ligger højt oppe på en bakketop og har en krævende stejl hovedgade, hvor stort set hver anden forretning er en vinbutik. De fleste steder får man lov til at smage på dråberne, inden man beslutter sig for den ene eller den anden vin, således at man er sikker på ikke at slæbe af sted med en uheldig en af slagsen. En af de første restauranter, man støder på, er Osteria Acquacheta, og så behøver man egentlig ikke gå videre, for her spiser man godt til rimelige priser, hvilket også gælder vinen. Ikke langt fra byen finder man den smukke landejendom Montepulciano Country ResortHer er der god mulighed for at kombinere familieferie med ægte landidyl.

Elba – Smuk ø i Middelhavet

Elba

At øen Elba også hører til regionen Toscana, er der ikke ret mange, der ved. Øen ligger i Middelhavet, kun 10 kilometer fra byen Piombino på fastlandet, og er således nem at komme til med en af de mange færger. Der er masser af muligheder for indkvartering, hvis man ønsker at holde øferie, men øen er ikke større, end at man kan få set meget af den på en éndagsudflugt.

Elba er måske allermest kendt som Napoleon 1.’ ufrivillige opholdssted i knap et års tid 1814-1815, efter at han var blevet tvunget til at abdicere, men han lød efter sigende ikke den store nød under opholdet. Det gør turisterne så heller ikke, da øen er velforsynet med lækre restauranter, hvor fisk og skaldyr – naturligvis – dominerer spisekortene. Der er ligeledes de fineste bademuligheder i det krystalklare Middelhav fra de mange strande af såvel sand som småsten. Det kan under alle omstændigheder betale sig at tage bilen med over, da turen rundt om og i det indre af øen byder på de smukkest tænkelige landskaber. Hertil kommer, at klimaet i de varmeste måneder er mere behageligt end på fastlandet takket være den svalende brise.