Gardasøen

Kør selv ferie til Gardasøen

Da personbilerne i slutningen af 50’erne begyndte at være pålidelige nok til længere ture, blev Gardasøen den naturlige destination for dem, der havde lyst til at køre selv til Sydeuropa. Dels var søen allerede kendt som charter- og busdestination, og dels var afstanden fra Danmark overkommelig – kun ca. 1.400 km fra København. Selv turen op til og over det dengang krævende Brennerpas kunne klares, hvis man holdt øje med bilens kølevandstermometer; men allerede i 1963 blev den imponerende Europabrücke åbnet, hvorved turen over Brenner blev en leg.

From malcesine, a popular and much-visited destination on the eastern shore of lake garda you can take the cable car to monte baldo

Gardasøens overvældende popularitet havde også en bagside: Den fik ry for at være en overrendt masseturismedestination på linie med Mallorca og det var i lang tid ikke in at tage til Gardasøen, medmindre man var til grisefest hos Simon og præsten. I dag har søen dog genvundet sin popularitet takket være et stort kvalitets løft på såvel hotellerne som på residencerne og campingpladserne. Hertil kommer, at man uanset de mange turister ikke kan se bort fra, at der er tale om et af de smukkeste rejsemål i Europa. I nord og nordøst har man imponerende bjerge – ikke mindst det 2.200 meter høje Monte Baldo, som kan ”bestiges” via en svævebane – mens landskabet gradvis bliver fladere, jo længere man kører sydpå.

Langs hele søens øst- og vestbredder er der en perlerække af større og mindre byer, som alle har det til fælles, at de ikke er bygget med turisterne for øje, men har autentiske, velbevarede og charmerende bymidter med livlige gågader. I disse blander de lokale og turisterne sig for at gå på indkøb i de små butikker eller for at slappe af med en espresso eller en cappuccino på en af de utallige fortovscaféer. Alle byerne har ligeledes romantiske promenader langs søbredden, hvor man typisk finder nogle af de bedste restauranter, som bl.a. har søens fisk på menuen men også fisk og skaldyr fra Adriaterhavet samt mere traditionelle pasta- og kødretter.

Charmerende byer

Der er kun to veje ved Gardasøen: Gardesana orientale og Gardesana occidentale, som løber langs hhv. øst- og vestbredden. Begge er de underdimensionerede i forhold til trafikmængden, specielt i højsæsonen, men begge er så betagende smukke, at man gerne væbner sig med tålmodighed og nyder de fabelagtige panoramaer. På begge sider af søen løber vejen gennem et hav af charmerende småbyer, som er for mange til, at jeg kan nævne dem alle på denne plads, men enkelte fortjener speciel omtale:
Søens hovedby hedder Riva del Garda og ligger helt oppe i den nordlige spids, omgivet af flotte bjerge.

 

 

 

 

 

 

 

 

Riva har det hele: masser af barer og restauranter, skønne torve og gågader, en flot lystbådehavn og fine hoteller. Der er – som i alle de andre gardabyer – butikker med ligegyldige souvenirer, men ud over disse er shoppingmulighederne nærmest uendelige: Frugt- og grønsagsbutikker med et spændende og tillokkende udvalg af dugfriske varer, elegante tøj- og skobutikker, juvelerer o.m.a. Jeg elsker at slentre rundt i byen uden mål og med, og blot indsnuse den specielle atmosfære. Eller jeg slår mig ned på en fortovscafé og nyder det myldrende folkeliv, der passerer forbi. Jeg tilbringer gerne et par nætter i Riva, hvor jeg indkvarterer mig på det fine, gamle Hotel Antico Borgo, som ligger ud til en gågade i midtbyen og som er helt nyrenoveret. Ud over de meget smagfuldt indrettede værelser har hotellet en dejlig tagterrasse med udsigt over såvel bjergene som søen. Hvis jeg ikke spiser på selve hotellet, finder jeg gerne vej til restauranten Osteria la Contrada, hvor maden er i top, hvilket dog også gælder priserne…

Få kilometer syd for Riva findes den måske mest spektakulært beliggende af alle gardabyerne: Limone sul Garda. Fra søen kravler byen op ad bjerget med nogle fantastiske panoramaer til følge. Limone blev i sin tid så populær hos skandinaverne, at tjæreborgpræsten ligefrem havde eget kontor i byen for at servicere gæsterne med et utal af guider, både italienske og skandinaviske. Fortsætter man sydpå, kommer man forbi byer som Gargnano og Gardone, som huser nogle af søens smukkeste og mest eksklusive hoteller, mens byerne Salò og Desenzano byder på masser af fine butikker og restauranter i et hyggeligt middelaldermiljø.

Hyggelige Sirmione

Aerial view of the scaliger castle in sirmione by lake garda, italy

Den ældste af gardabyerne er Sirmione, en by, der kan spore sine rødder helt tilbage til 4.000 år f.Kr.! Allerede fra 1.000 år f.Kr. blev Sirmione et yndet udflugtsmål for rige familier fra Verona og omegn, mens romerne, der også satte pris på byen, byggede et kæmpe forsvarsværk omkring den, og sporene efter dette findes stadig. I det 13. årh. byggedes Scaliger-slottet, som består den dag i dag og som er byens hovedattraktion.

Den gamle by ligger for enden af en smal landtange ud i søen og inde i selve middelalderbyen findes der butikker og restauranter for enhver smag, og her er der virkelig trængsel i højsæsonen. Lidt uden for byen ligger den store campingplads, Garda Village, som egner sig fremragende for familier med børn. Garda Village har både bungalower, lejligheder og mobilhomes, samt en lang række faciliteter for gæster i alle aldersklasser.

 

Lake Garda, Italy

Det kan ikke nægtes, at Gardasøens østbred er den mest populære takket være, at der er sol til ud på aftenen. Min egen favorit er det skønne lille Lazise i den sydlige ende af søen. Her er atmosfære for alle pengene i de smalle gågader og ved den lille havn. Barer, restauranter og butikker er åbne til langt ud på aftenen og det betyder, at der er et myldrende folkeliv frem til midnat. Og man skal ikke have travlt, da man er nødt til at flyde med menneskemængden.

Camping ved Gardasøen er de seneste år blevet en af de mest populære ferieformer ved Gardasøen, og det er ikke uden grund. Mange af campingpladserne er generelt meget velholdte og har et stort udvalg af aktiviteter for helt familien. Tæt på Lazise er der flere campingpladser, hvoraf den klart mest efterspurgte er Piani di Clodia, hvis fine lejligheder og mobilhomes, sammen med et superflot poolanlæg, gør pladsen ideel for børnefamilier.

En af de mest populære gardabyer er Peschiera, som ligger længst mod sydøst. Det er en af de lidt større byer og har et stort historisk centrum, som er ekstremt charmerende. En stor fordel er det, at byen ligger umiddelbart ved frakørslen fra den store A4 motorvej (Torino-Milano-Venezia-Trieste) og man slipper således for at kæmpe sig op ad føromtalte Gardesana Orientale for at komme frem til feriemålet. Peschiera er med rette meget populær hos turister fra hele Europa pga. den hyggelige atmosfære, de fine shoppingmuligheder, de mange restauranter og den romantiske havnepromenade.

Og i byens udkant ligger et af hele Italiens største og bedste feriecentre: det navnkundige Camping Bella Italia. Betegnelsen ”Camping” yder ikke centret retfærdighed, da der findes stort set alle former for indkvartering: teltpladser, mobilhomes, lejligheder, bungalower og hotelværelser. Der kan i højsæsonen være op til næsten 10.000 gæster på Bella Italia, men takket være den fremragende infrastruktur er der rigelig plads til alle i de mange swimmingpools, barer, restauranter, legepladser og ved de forskellige underholdningsarrangementer, som tilbydes både børn og voksne. Synes man, det er for meget, så ligger det mindre og hyggelige Camping Butterfly næsten ved siden af.

Gode udflugtsmuligheder uanset hvor man bor ved Gardasøen

Næsten uanset, hvor man bor ved Gardasøen, er der uovertrufne udflugtsmuligheder. Dels er der regelmæssige bådforbindelser mellem byerne på hver sin side af søen, dels kan man køre til provinshovedstaden, Trento, og dels kan man finde romantikken ved at besøge det smukke Verona med Romeo og Julies berømte balkon. Verona har også en meget velbevaret romersk arena, hvor der om sommeren afholdes vidunderlige operaforestillinger under den stjernespækkede himmel. Der er heller ikke langt til Venedig, men i sommermånederne står turisterne som sild i en tønde, hvorfor jeg vil fraråde at tage turen dertil, i hvert fald i bil. Tag hellere til det ukendte Brescia, som er provinshovedstad for den sydvestlige del af søen. Byen er usædvanlig smuk og byder på alt, hvad man kan ønske sig af kunst, gastronomi og indkøbsmuligheder.

Hvis I har ungerne på ferie er et besøg til Gardaland et “must”. Gardaland er en kæmpe forlystelsespark (Den største i Italien) og en af de største i Europa. Parken består udover den kæmpe forlystelsespark også af et stort Aquarium samt to hoteller. Gardaland er meget velfungerende, selvom der godt kan være lange køer i højsæsonen, og man kan let bruge to dage i parken. Jeres børn vil elske det!