Inspiration til din rejse til kroatien

Vi har her samlet nogle anbefalinger hvis du planlægger at rejse til Kroatien. Vi håber I kan blive inspireret.

KROATIEN

Vi er måske lidt forudindtagne, men for os må Kroatien være det smukkeste land i Europa. Landet har nemlig det hele – fra frodige sletter i nordøst og til en uforlignelig kyststrækning fra nordvest til sydvest. Sidstnævnte byder på en enestående afveksling mellem nøgne karstbjerge på den ene side og det glitrende Adriaterhav på den anden, hvor skærgårdsøerne ligger som perler på en snor.

Kroatien er i den grad egnet som turistland. Før den forfærdelige krig fra 1991 til 1995 var den turistmæssige infrastruktur meget nedslidt med primitive campingpladser, slet vedligeholdte hoteller og ferielejligheder, som mest bestod af dele af privathuse, hvis ejere flyttede ned i garagen, når der var turister i lejlighederne. Alt dette ændrede sig drastisk få år efter krigens afslutning, hvor man satte om omfattende renovering i gang. I dag finder man skønne campingpladser med alskens faciliteter og flotte mobilhomes, lækre, moderne hoteller og fine ferieboliger i nybyggede feriecentre.

Istrien med de mange hyggelige byer

– Umag, Porec, Rovinj og Pula

Det er vel – naturligvis – kysten, der tiltrækker turisterne, og her er det først og fremmest Istrien, som er den nordligste region, der spiller hovedrollen, ikke mindst fordi afstanden fra Nordeuropa er overkommelig. Man kommer først til det hyggelige, lille Umag, som bl.a. er kendt for afholdelsen af en af de store tennis ATP-turneringer. Byen er ikke så stor, men den har et hyggeligt historisk centrum med butikker og gode fiskerestauranter.

Lidt længere sydpå kommer man til den by, som regnes for Istriens turisthovedstad, Porec, hvis venezianskprægede middelaldercentrum byder på et netværk af hyggelige gågader og en flot havnepromenade, begge med et stort udvalg af gode restauranter. De store campingpladser som Lanterna nord for byen og Zelena Laguna og Bijela Uvala lidt syd for byen lokker med store poolanlæg og masser af sportsmuligheder til lands og til vands. Ca. 7 km. fra Porec finder du de flotte drypstenshuller Baredine, som går helt ned til 150 m. under jorden.

Kører du videre kommer du til Istriens måske smukkeste by, Rovinj, hvis imponerende domkirke nyder en uovertruffen panoramaudsigt fra sin beliggenhed på toppen af en stejl bakke. Rovinj er også kendt for de mange hyggelige labyrintiske gader hvor du finder en masse skønne restauranter med havudsigt. Byen har desuden et skønt madmarkedet ved havnen, hvor du hurtigt kan få et par timer til at gå.

Længst mod syd kommer man til Istriens administrative hovedstad, Pula, der med sine 80.000 indbyggere er en livlig by, hvis romerske arena er blandt Europas mest velbevarede. Arenaen danner centrum for mange store events og især byens filmfestivalen er et tilløbsstykke. Du kan også være heldig at fange et godt teaterstykke eller en koncert i Arenaen. Før Corona kunne der være op til 5.000 gæster.

3 attraktioner på Istrien

  1. Tag på sejltur på Limfjorden. Ja, du hørte rigtigt! Limfjorden eller på kroatisk “Limski Kanal” er en fantastisk smuk 9 km. lang fjord som er beliggende mellem de to byer Rovinj og Vrsar. Fjorden snor sig mellem flotte frodige bakker, og ses bedst fra vandet. Fjorden er idag kendt for dens fiske og østersopdræt, og du finder nogle skønne fiskerestauranter langs breden. Vi anbefaler at du enten tager på en halv- eller heldags sejltur i dette skønne område. Turene starter ofte i Rovinj.
  2. Har du børn med på ferien anbefaler vi at du besøger et af (eller begge) de to store badelande på Istrien. Istralandia er den ældste af de to vandland og er beliggende på den nordlige del af Istrien, ikke langt fra Novigrad. Kroatiens største vandland er Aquacolors som er beliggende lidt sydligere ved Porec. Aquacolors spreder sig over 100.000 kvm. og har mere 20 forskellige attraktioner – Pas på du ikke farer vild!
  3. Skal du også være lidt kulturel på din ferie anbefaler vi et besøg på det flotte Amphitheater i Pula. Arenaen er utrolig velbevaret, og var engang hjem for diverse gladiatorkampe. I dag kan du enten besøge arenaen om dagen på egen eller guidet tur, eller du kan være heldig at besøge arenaen en dag hvor der er koncert eller en operaforestilling. Tidligere har kunstere som Sting været forbi, så du har meget at glæde dig til når Coronaen giver lov.

Dalmatien

Den sydligste del af Kroatien hedder Dalmatien, som strækker sig fra Zadar i nord til Dubrovnik i syd.

Zadar var i sin tid Dalmatiens hovedstad, hvis historie går tilbage til romertiden, hvilket man tydeligt fornemmer, når man spadserer rundt i den hyggelige by. Torve og gågader huser et væld af små butikker og fine restauranter med fisk, skaldyr og egnsretter. Lidt nord for byen ligger det kæmpestore feriecenter, Zaton, der faktisk er en hel, lille by med alskens butikker, restauranter, diskotek, sportsmuligheder og indkvartering i såvel ferieboliger som mobilhomes. Lidt nordpå igen kommer man til den særprægede ø, Pag, hvis måneagtige landskab er både smukt og fascinerende.

Når man har passeret seværdige byer som Sibenik og Trogir, kommer man til regionens hovedstad, Split, som i lighed med Zadar har aner i romertiden, først og fremmest i form af Diocletians Palads, som er byens vartegn. Også Venedig har gjort sin indflydelse by byen, hvilket tydeligst ses på den lange, smukke havnepromenade. Det gamle centrum med hyggelige pladser og gågader myldrer af liv takket være de mange tusinde studerende, som læser på byens store universitet. Fra det store havneanlæg afgår færgerne til flere af de smukke skærgårdsøer som Hvar, Brac og Kornati. Split er Kroatiens næststørste by, hvilket betyder, at man som turist finder alt, hvad hjertet kan begære af butikker, supermarkeder og restauranter.

Når man har valgt Kroatien som ferieland, må man også gøre sig bekendt med de skønne nationalparker som Plitvice, Krka og Paklenica. Afhængig af, hvor man vælger at holde ferie, vil man altid kunne nå en af disse nationalparker på en dagsudflugt.