Istrien – Vestsiden

Istrien, Kroatien – Den perfekte destination til kør-selv ferien!

For mig findes der ikke et smukkere land i Europa end Kroatien. Landet har simpelt hen alt, hvad man som turist kan ønske sig af landskabelig skønhed, gastronomi og en venlig befolkning. Halvøen Istrien, som Kroatien deler med nabolandet Slovenien, ligger oppe i det nordvestlige hjørne og grænser op til italienske Trieste.

Den kroatiske del af Istrien består dels af en godt 80 km lang kystlinie både på vest- og østsiden og dels af et grønt og frodigt bjerglandskab. Istriens historie er noget omtumlet, men i perioden 1919-1947 tilhørte halvøen Italien, hvorefter den blev integreret i det daværende Jugoslavien.

Takket være de nære relationer til Italien, er Istrien officielt tosproget kroatisk/italiensk, hvilket bl.a. ses på byskiltene f.eks. Umag/Umago, Novigrad/Cittanova, Poreč/Parenzo, Rovinj/Rovigno, Pula/Pola osv.

Umag

Den nordligste kystby er den lille middelalderby, Umag, som trods sin lidenhed har et meget stort udvalg af hoteller og ferieboliger, hvoraf de fleste ligger direkte ved havet 2-3 km nord for selve byen.

Når jeg er alene, bor jeg gerne på det firestjernede Sol Umag Hotel, hvorfra man har en fabelagtig udsigt over havet og en stor restaurant med en imponerende morgenmads- og middagsbuffet. Er familien med, forkæler jeg dem gerne med et ophold i de superlækre Istrian Villas, som er en del af det store Stella Maris-kompleks. Det ligger i øvrigt ved siden af Umags kendte tennisanlæg, som hvert år er vært for en del af ATP-turneringen.

Byen har en ikke særligt spændende hovedgade med en del barer og butikker, men for enden af denne gade kommer man til en smuk, stor, åben plads, hvor man finder den imponerende domkirke. Smutter man om bag domkirken, er man straks tilbage i middelalderen med smalle gyder og mange gode restauranter.

Parallelt med disse gyder er der en skøn søpromenade, hvis første 2-300 m byder på en række fine fiskerestauranter i forskellige prisklasser. Det kan betale sig at studere menuerne, før man beslutter sig for den restaurant, man helst vil spise på; min egen favorit er den i begyndelsen af promenaden.

Start gerne med en gang dampede blåmuslinger (dondole) og fortsæt med deres lækre, grillede blæksprutter (lignje na žaru), søtunge (list) eller min favorit, havbars (branzin). Som tilbehør blitva na dalmatinski. Blitva er en slags sølvbede og på dalmatisk vis serveres den blandet med kogte kartofler. Så synger englene!

Næste kystby sydpå er det charmerende lille Novigrad med et par hoteller, campingpladser, de sædvanlige barer og restauranter – og ikke ret meget andet. Fortsæt herfra til Poreč, som med rette kaldes for Istriens turisthovedstad.

Allerede 10 km nord for byen støder man på de første turistanlæg i området Lanterna, hvor der både er en fin, stor campingplads, Camping Lanterna, og flere forskellige ferieboliger som f.eks. de dejlige Valamar Tamaris Villas. Straks nord for byen ligger forstaden Špadići, hvor der bag ved hotellet Laguna Park ligger nogle små dobbelthuse i en fredelig, trafikfri og dermed meget børnevenlig park.

Syd for selve byen ligger to meget store turistcentre, hhv. Želena Laguna og Plava Laguna (Den Grønne Lagune resp. Den Blå Lagune), hvor en af danskernes foretrukne campingpladser, Bijela Uvala, ligger. Er man, som jeg, mere til ferieboliger, kan jeg anbefale de smukke bungalower ved Valamar Diamant hotellet.

Fra disse områder går der en promenade langs havet og hele vejen ind til selve Poreč, hvor der INTET mangler for den krævende turist. Den ekstremt smukke, veneziansk prægede middelalderby byder på hyggelige gågader med masser af små butikker, barer, restauranter og fascinerende museer. Fra havnepromenaden går der turbåde ud i skærgården, fisketure og en katamaran med dagsudflugter til Venedig.

Porec

Blot syv km syd for Poreč kommer man til min absolutte favorit: det lille, fredelige Vrsar. Har man mod på at ase op ad de smalle gader til bakketoppen, kommer man til byens flotte kirke, hvorfra der er en af verdens mest betagende udsigter over skærgården i det glitrende Adriaterhav.

Vil man bo med næsten samme udsigt, skal man, som jeg altid gør, tjekke ind på Hotel Pineta, som ligger højt oppe på en bakketop, eller på hotellets nabo, feriecentret Belvedere, som har førsteklasses lejligheder bygget ind i skråningen og alle med en herlig udsigt.

Den hyggelige havnepromenade har en række udmærkede restauranter i alle prisklasser, og altid flere imponerende lystyachts, som er ankret op ved ”klubhuset”. Selv om det virker lidt komisk, så har den lille by sin egen ”lufthavn” (zračna luka).

Der er nu mere tale om en flyveplads, som kan modtage mindre flytyper, og hvorfra man kan bestille panoramaflyvninger over området. Attraktionen – i hvert fald for flyentusiaster – er den lille samling af små, udrangerede russiske passagerfly, som man kan komme ind i og drømme sig tilbage i tiden, samt et par miserable sportsmaskiner, som heller aldrig kommer i luften igen.

I lufthavns”bygningen” (et stort telt) er der en fin samling små modelfly. Som flyfreak kan jeg ikke holde mig fra stedet, hver gang jeg er i Vrsar!

Limfjorden

Efter en flot tur forbi Limski Kanal – blandt danskerne kendt som ”Limfjorden – kommer man til den ufatteligt smukke, venezianske kystby, Rovinj. Ligesom i Vrsar er der en stor, smuk kirke på toppen af bakken med en vidunderlig udsigt over byen og havet.

Nede i selve byen finder man hyggelige gågader med listige butikker, barer og restauranter, hvoraf mange ligger direkte ved vandet. Fisk og skaldyr er naturligvis det dominerende på spisekortene, men der mangler ikke mere ”børnevenlige” retter af mellemeuropæisk tilsnit.

Rovinj har et stort udvalg af hoteller, inklusive det femstjernede ”Lone” og det firestjernede ”Eden”. Begge disse byder på diskret luksus til fornuftige priser. Er man mere til fuldkommen ro, kan man indkvartere sig på det flotte hotel ”All Suite Island Hotel” på ”Den røde ø” (Crveni otok), som nås efter ca. 15 min. sejlads med taxibåd. Børnefamilierne har også et par fine feriecentre at vælge imellem: Det nyrenoverede ”Amarin” og det noget ældre ”Villas Rubin”, begge beliggende direkte ved havet og med en masse aktivitets- og underholdningsmuligheder.

Rovinj er i øvrigt så populær som turistmål, at flere krydstogtsskibe ankrer op her en dags tid i løbet af sommeren, og det kan betyde trængsel i de små gader.

Fortsætter man sydpå, kommer man til den lille by, Fažana, hvor der ligger et af Kroatiens absolut bedste feriecentre, Bi Village, som er anlagt i terrasser direkte ned til en fin stenstrand.

Centret er delt op i en afdeling med teltpladser og mobilhomes, en afdeling med meget fine rækkehuse og – helt nede ved havet – nogle luksuriøse dobbeltværelser. Når jeg er alene, bor jeg i et af disse værelser, som er kæmpestore, smukt indrettede og meget komfortable; især nyder jeg at sidde på den store terrasse og falde til ro med den skønne udsigt over havet.

Når sulten melder sig, er der flere muligheder, men den klart bedste er den store restaurant, hvor man til forbavsende rimelige priser disker op med såvel lokale som internationale specialiteter. Min favorit er den møre bøf med trøfler – en himmerigsmundfuld! Der er næsten ingen ende på faciliteterne i Bi Village: Tre store swimmingpools, underholdning for store og små, land- og vandsport og meget mere.

Resort Verudela Beach

Kun syv km syd for Fažana ligger Istriens største by og administrative hovedstad, Pula, der er kendt for at huse en af Europas mest velbevarede romerske arenaer, hvor der afholdes koncerter, filmfestival og andre underholdningstilbud. Den venezianske indflydelse manifesterer sig i den smukke arkitektur på torve og stræder, ligesom langs havnepromenaden med ankerpladser for lystyachts samt et stort skibsværft.

I stedet for at ødelægge miljøet i byen med feriebebyggelser har man valgt at forlægge disse til Verudela-området ca. tre km uden for byen. Her findes fine hoteller, bl.a. det firestjernede ”Histria”, som er min favorit bl.a. på grund af den formidable udsigt over skærgården, samt det store feriecenter, Resort Verudela Beach, med flere hundrede nyrenoverede lejligheder, et superflot poolanlæg, tennisbaner, gågader med barer, restauranter og butikker og et netværk af bilfrie stier.

På Verudela-området findes der også et par store campingpladser. Eneste minus her er, at der kun findes klipper, når man ønsker at bade i havet, så man skal agere bjergged, før man kan dykke ned i det krystalklare vand. En slags ”satellitby” til Pula er den lille, tiltalende middelalderby, Medulin, som ligger 10 km fra Pula, og hvor der er et stort udvalg af hoteller og – for enden af vejen – det flotte feriecenter ”Kažela”, som ligger direkte ved en fin stenstrand og byder på dels en campingafdeling og dels et antal rækkehuslejligheder; og som sædvanligt aktivitets- og underholdningstilbud til hele familien.

Aparthotel del Mar

Mens vi er i området, må vi ikke glemme det nyeste og lækreste lejlighedskompleks, Aparthotel del Mar, i landsbyen Banjole. Her finder man moderne, smagfulde og komfortable ferielejligheder i flere størrelser, en meget smuk swimmingpool samt en stor restaurant, som i øvrigt ikke hører til de billigste.

Så er det sagt. Selv har jeg nydt at overnatte i en lejlighed med havudsigt (der findes billigere alternativer), og bare stene på balkonen.