Blog

Vi har her samlet nogle højdepunkter fra Norditalien. Vi vil prøve at gennemgå nogle af de mange mange attraktioner som du finder ved Gardasøen, Adriaterhavet og Ligurien. Vi håber du kan blive inspireret til at tage en tur til disse skønne områder.

NORDITALIEN

Vi har en særlig tilknytning til Norditalien, og navnlig til Gardasøen og til Adriaterhavet øst og syd for Venedig. Det er til disse områder, at de fleste danske turister søger hen – til Gardasøen for den smukke natur , til Adriaterhavet pga. nogle af Europas bedste badestrande og til Liguriens blomsterriviera med de mange smukke middelalderbyer.

Gardasøen – Danskernes foretrukne destination

Gardasøen blev allerede i 1950’erne et yndet feriemål for danskerne, da såvel Spies som Tjæreborg arrangerede rejser hertil, først med bus og siden med fly. Snart fulgte bilturisterne efter, efterhånden som bilerne blev mere pålidelige og fordi Gardasøen var den nærmeste ”eksotiske” destination fra Danmark.

I modsætning til mange andre feriemål, som levede en tid og derefter mistede sin tiltrækningskraft, har Gardasøen formået at holde sig øverst på ønskelisten for kør-selv folket.

Det er ikke kun den landskabelige skønhed, der trækker, men også i høj grad de mange små, hyggelige byer, hvor det autentiske, italienske dagligliv udfolder sig. Vi nævner i flæng: hovedbyen Garda ved søens nordspids, Garda by, Malcesine, Lazise, Limone, Desenzano og Sirmione. Når man én gang har fundet ”sin” ferieby, kan man lade bilen stå og tage en af de mange rutebåde, som sejler på kryds og tværs af søen.

Den mest efterspurgte del af Gardasøen er den syd- og østlige del af Gardasøen, hvor du finder en masse hyggelige byer og hvor de fleste attraktioner også befinder sig. Den Nordlige del af Gardasøen har et mere kuperet terræn og tilbyder flere steder skønne feriecentre med flot udsigt. Priserne på hoteller og campingpladser er ofte også dyrest i den mere “turistede del” i den sydlige del af søen.

3 attraktioner ved Gardasøen:

 1. Gardaland Resort er Europas næststørste forlystelsespark (Den største er Disneyland Paris), og her kommer du ikke til at kede dig. Parken er beliggende i den sydøstlige del af Gardasøen, og du kan boltre dig på mere end 400.000 kvm. og du har mere end 30 forlystelser. Gardaland består af to parker (Adventure park og Sea-life Aquarium), og du kan sagtens bruge et par dage i de to parker. Sidste år havde de følgende forbehold pga. Corona: færre gæster, maskekrav, temperaturmåling ved indgangen samt forudbestilling af billetter. Læs mere om parken her: www.gardaland.it/
 2. En mere “Corona venlig” attraktion er det skønne Monte Baldo “Det skaldede bjerg” som er beliggende ved byen Malcesine. Fra Malcesine er det muligt at tage en kabinelift op til ca. 2.000 meter og derfra kan du tage ud og udforske bjerget på gåben eller på cykel. Der kan være kø ved liften, så kom tidlig om morgenen. Så har du hele dagen til at udforske den flotte natur og nyde udsigten over Gardasøen. P.S. der er ca. 10 grader koldere på toppen end ved søen.
 3. Vores sidste forslag er den hyggelige Parco Natura Viva som er beliggende syd for Gardasøen. Parken er delt op i en Safaridel hvor du kører rundt i egen bil, og i en faunadel, hvor du går rundt og ser på dyrene. Parken er flot indrettet og har et bredt udvalg af både “normale” dyr du finder i en Zoo, men du har også mulighed for at se nogle sjældne dyr som f.eks. sneleoparden. Slut dagen af i dinosaurparken, og se hvordan de levede en gang. Læs mere her: www.parconaturaviva.it/en/

“Best seller” ved Gardasøen

Camping Bella Italia:

Vores mest efterspurgte feriested ved Gardasøen er den store campingplads “Camping Bella Italia”. Den har de sidste 15-20 år været danskernes favorit ved Gardasøen. Campingpladsen bliver løbende udvidet og renoveret, og har generelt alt hvad mange af vores kunder efterspørger. Bella Italia er beliggende tæt på søen, den har et stort vandland samt den er i gåafstand til en by, nemlig den hyggelige by Peschiera del Garda. På Camping Bella Italia tilbyder vi mobilhomes i forskellige størrelser til op til 7 pers.

Læs mere om Camping Bella Italia

Adriaterhavet – Flotte børnevenlige sandstrande

Adriaterhavets strande er som nævnt nogle af Europas bedste. Kilometerlange strækninger med brede sandstrande, hvor vanddybden er langsomt stigende, gør disse strande meget børnevenlige.

Lidoen

Øst for Venedig finder man tangen som i folkemunde hedder “Lidoen”. Lidoens hovedby er Jesolo, som byder på et pulserende liv næsten døgnet rundt, og hvor du finder en lang gågade med et hav af caféer, restauranter og butikker. Her kommer du ikke til at kede dig! Uden for byen finder man det lille Cavallino, hvor store, flotte campingpladser ligger den ene efter den anden langs med havet. Fra Lidoen er der direkte færgeforbindelse til den by Venedig, så det er oplagt med en dagstur til denne smukke by.

Caorle

Kører man østpå, kommer man til det hyggelige Caorle, som faktisk er vor favorit. I modsætning til de fleste af kystbyerne har Caorle et bedårende historisk centrum med små torve og smalle gyder. Caorle er en af de eneste byer i området, hvor folk bor året rundt, så her finder du også andet end turist og souvenirbutikker. Man har klogelig valgt at placere de fleste af hotellerne og ferieboligerne uden for centrum, bl.a andet i området Altanea, hvor man har konstrueret en hel ferieby med førsteklasses lejligheder og faciliteter som supermarkeder og restauranter.

Bibione

Længere østpå igen finder en af de mest eftertragtede badebyer, Bibione, som næsten kan gøre Jesolo efter mht. antallet af butikker og restauranter i alle prisklasser. Byen er delt op i tre dele: det centralt beliggende Spiaggia og de rolige områder Lido del Sole og Pineta. Der er noget for enhver smag inden for indkvarteringsmuligheder på campingpladser, på hoteller og i moderne feriebebyggelser med lejligheder i flere prisklasser. Fælles for alle områderne er den enormt brede sandstrand, hvor man leje parasoller og solsenge på dagsbasis. Bibione er også som nævnt en livlig by om sommeren, mens den om vinteren nærmest er lukket.

Nærmest som en tvilling til Bibione og kun tre km derfra ligger Lignano, som betragtes lidt mere mondæn end Bibione, og hvor forretningerne er lidt mere ”chic” og restauranterne dyrere. Men stiligt er der!

Grado

Videre mod den store havneby, Trieste (i sig selv meget seværdig) kommer man til det smukke Grado, som i lighed med Caorle er en gammel by med en flot middelalderbydel og en imponerende fiskerihavn, hvor man kan købe friske fisk og skaldyr direkte fra bådene. Grado har flere fine hoteller, men stort set ingen ferieboliger. Til gengæld ligger der tre store, veludstyrede campingpladser lidt nord for byen: Punta Spin, Europa og Tenuta Primera, alle med store pools, sportsfaciliteter og egne restauranter og supermarked.

3 attraktioner ved Adriaterhavet:

 1. Den største attraktion ved denne del af Adriaterhavet er uden tvivl den enestående by, Venedig. Venedig er et besøg værd, og hvis man kan tale om “positive” ting ved Corona’en er det at byen er mindre overrendt da de mange krydstogtsgæster ikke vælter ind i byen. Besøger man Venedig om sommeren er der normalt rigtig mange mennesker, så når man har været der en dag har man fået nok. Når dette er sagt vil vi dog stadig anbefale en tur til Venedig, da byen er noget for sig og det vil være synd at misse Markuspladsen med Markuskirken, en tur i gondolbåd i kanalerne eller bare slentretur rundt i de små gader. – Har du mulighed for at besøge Venedig i lavsæsonen er dette dog at foretrække.
 2. Besøger du Adriaterhavskysten med børn, er det et “must” at tage forbi et af de store vandland som du finder i området. Vi kan nævne 3 store “Aquaparks” som vi kan anbefale. Det mest anerkendte vandland er Caribe Bay (før kendt som Aqualandia) som er beliggende på Lidoen. Det har i mange år været udnævnt som det bedste vandland i Italien, ikke mindst pga. 80.000 m2 store område og deres 27 forlystelser, som mest drejer sig om vandsjov. Det ældste vandland befinder sig ved Bibione og hedder Aquasplash. Aquasplash åbnede i start 80’erne, og er idag stadig utrolig populært blandt både udenlandske og italienske turister. Sidst men ikke mindst kan vi anbefale Aquafollie ved Caorle. Det er nok den hyggeligste af de 3 parker, men lad os vide hvilken I foretrækker når I besøgt dem alle!
 3. Sidste forslag til en dagstur ved Adriaterhavet er den hyggelige havneby Trieste. Trieste er beliggende i det Nordøstlige hjørne af Adriaterhavet og grænser op til Slovenien. Byen har (Som næsten alle Italienske byer) et stort bytorv “Piazza Unità d’Italia” som virkelig har meget charme og et hav af hyggelige restauranter og caféer. Byen har ca. 200.000 indbyggere og er rig på historie og kultur, som tager udgang i byens placering tæt på Østeuropa samt dens omvæltende historie, hvor den har været under styre af forskellige lande. Trieste er bestemt et besøg værd!

“Best seller” ved Adriaterhavet

Camping San Francesco Caorle

Camping San Francesco er vores mest populære destination ved Adriaterhavet

Camping San Francesco er beliggende ved Caorle, og har flere forskellige poolområder, så man kan skifte fra dag til dag. Campingpladsen er beliggende direkte ud til en skøn sandstrand, hvor man enten kan leje liggestole på den private del af stranden, eller du kan ligge på dit håndklæde på den offentlige del af stranden. Campingpladsen har et hav af aktiviteter, og flere restauranter og selvfølgelig et supermarked. Vi tilbyder et bredt udvalg af forskellig indkvartering, både mobilhomes og lejligheder. Har du hunden med på ferie er den også velkommen her!

Ligurien “Blomsterrivieraen” ved Middelhavet

Ligurien (Blomsterrivieraen), som ligger i det nordvestlige Italien, strækker sig fra den franske grænse i vest til syd fro storbyen Genova i øst. Fra Ventimiglia, som er grænsebyen, kører man østpå og passerer den ene lille middelalderby efter den anden: provinshovedstaden Imperia, Loano, Pietra Ligure, Finale Ligure, Ceriale m.fl. I de historiske bymidter finder man nogle få hoteller, mens alt, hvad der hedder campingpladser og residencer er placeret i udkanten af byerne. I modsætning til Adriaterhavet finder man næsten ikke de kæmpestore ferieanlæg, men derimod små, hyggelige residencer med lejligheder og en swimmingpool.

Pietra Ligure

Strandene i Ligurien er næsten alle stenstrande, hvor det nok er rart at have badesko med. Til gengæld er vandet krystalklart og lækkert at bade i. På alle strandafsnit kan man leje parasoller og solsenge, og benytte sig af de private strandejeres caféer og restauranter. Der lejes på dagsbasis, således at man ikke er tvunget til at benytte samme strandafsnit hver gang. Tværtimod lønner det sig at tage bilen og udforske kysten ad den smalle og trafikerede Via Aurelia, hvorfra der er de flottest tænkelige panoramaer.

Som nævnt finder man i Ligurien ikke de brede sandstrande, som ved Adriaterhavet, men tilgengæld finder du nogle fine stenstrande, samt mange små autentiske feriebyer med gode restauranter, hyggelige bytorve og små butikker (ikke kun souvenirbutikker). Byer som Loano og Pietra Ligure er selvfølgelig mere livlige om sommeren, men modsat mange byer ved Adriaterhavet, bor de lokale der også om vinteren.

Du finder generelt færre danske turister i dette område af Italien, og Ligurien er nok lidt mere mondænt i forhold til Gardasøen og Adriaterhavet. Synes du ikke det er eksklusivt nok kan du hurtigt tage en smuttur til Monaco i vest eller en tur til det smukke Cinque Terre i sydøst.

3 attraktioner i Ligurien

 1. San Remo, er udover at være kendt fra cykelløbet “Milano – San Remo” også kendt som en af de mere eksklusive byer på denne kyststrækning. San Remo er især kendt for byens Casino samt for byens karneval og musikfestival. Byen er flot beliggende og har en smuk havnefront med gode restauranter og halvdyre butikker. Byen er også kendt som “blomsternes by”, og har et af Sydeuropas vigtigste blomstermarkeder.
 2. Tag på dagstur til det berømte “Cinque Terre” som består af de fem små byer (Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola and Riomaggiore). Cinque Terre området er blevet utrolig populært, og det er bestemt også et besøg værd at se de smukke byer og vandre i de flotte landskaber. Der kan være meget trafik på vejene omkring byerne, og det kan være svært at parkere i nærheden, så vi anbefaler at du tager toget eller en bådtur f.eks. fra La Spezia. (Som også er værd et besøg)
 3. Besøg Liguriens hovedstad, Genova. Genova er en flot international havneby, som er kendt for dens gamle havnefront og byens store aquarium. Byens historiske centrum er også en af Italiens største, og er meget charmerende med smågader og hyggelige butikker. Start turen fra byens havn og “bestig” derefter byens mange gader og trapper op mod byens centrum. Den berømte opdagelsesrejsende Christopher Columbus er den meste kendte fra Genova, og du kan selvfølgelig også besøge huset hvor han er vokset op.

“Best seller” i Ligurien

Vores mest efterspurgte feriecenter i Ligurien er det dejlige Residence Cormorani i Loano. Residence Cormorani er beliggende i udkanten af den hyggelige by Loano.

Feriecenteret består af nydelige lejligheder som er beliggende i en rolig have med tilhørende flot pool med børneafdeling. Residence Cormorani er beliggende i gåafstand til både centrum og stranden i det hyggelige Loano.

Læs mere om Residence Cormorani

Vi har her samlet nogle anbefalinger hvis du planlægger at rejse til Kroatien. Vi håber I kan blive inspireret.

KROATIEN

Vi er måske lidt forudindtagne, men for os må Kroatien være det smukkeste land i Europa. Landet har nemlig det hele – fra frodige sletter i nordøst og til en uforlignelig kyststrækning fra nordvest til sydvest. Sidstnævnte byder på en enestående afveksling mellem nøgne karstbjerge på den ene side og det glitrende Adriaterhav på den anden, hvor skærgårdsøerne ligger som perler på en snor.

Kroatien er i den grad egnet som turistland. Før den forfærdelige krig fra 1991 til 1995 var den turistmæssige infrastruktur meget nedslidt med primitive campingpladser, slet vedligeholdte hoteller og ferielejligheder, som mest bestod af dele af privathuse, hvis ejere flyttede ned i garagen, når der var turister i lejlighederne. Alt dette ændrede sig drastisk få år efter krigens afslutning, hvor man satte om omfattende renovering i gang. I dag finder man skønne campingpladser med alskens faciliteter og flotte mobilhomes, lækre, moderne hoteller og fine ferieboliger i nybyggede feriecentre.

Istrien med de mange hyggelige byer

– Umag, Porec, Rovinj og Pula

Det er vel – naturligvis – kysten, der tiltrækker turisterne, og her er det først og fremmest Istrien, som er den nordligste region, der spiller hovedrollen, ikke mindst fordi afstanden fra Nordeuropa er overkommelig. Man kommer først til det hyggelige, lille Umag, som bl.a. er kendt for afholdelsen af en af de store tennis ATP-turneringer. Byen er ikke så stor, men den har et hyggeligt historisk centrum med butikker og gode fiskerestauranter.

Lidt længere sydpå kommer man til den by, som regnes for Istriens turisthovedstad, Porec, hvis venezianskprægede middelaldercentrum byder på et netværk af hyggelige gågader og en flot havnepromenade, begge med et stort udvalg af gode restauranter. De store campingpladser som Lanterna nord for byen og Zelena Laguna og Bijela Uvala lidt syd for byen lokker med store poolanlæg og masser af sportsmuligheder til lands og til vands. Ca. 7 km. fra Porec finder du de flotte drypstenshuller Baredine, som går helt ned til 150 m. under jorden.

Kører du videre kommer du til Istriens måske smukkeste by, Rovinj, hvis imponerende domkirke nyder en uovertruffen panoramaudsigt fra sin beliggenhed på toppen af en stejl bakke. Rovinj er også kendt for de mange hyggelige labyrintiske gader hvor du finder en masse skønne restauranter med havudsigt. Byen har desuden et skønt madmarkedet ved havnen, hvor du hurtigt kan få et par timer til at gå.

Længst mod syd kommer man til Istriens administrative hovedstad, Pula, der med sine 80.000 indbyggere er en livlig by, hvis romerske arena er blandt Europas mest velbevarede. Arenaen danner centrum for mange store events og især byens filmfestivalen er et tilløbsstykke. Du kan også være heldig at fange et godt teaterstykke eller en koncert i Arenaen. Før Corona kunne der være op til 5.000 gæster.

3 attraktioner på Istrien

 1. Tag på sejltur på Limfjorden. Ja, du hørte rigtigt! Limfjorden eller på kroatisk “Limski Kanal” er en fantastisk smuk 9 km. lang fjord som er beliggende mellem de to byer Rovinj og Vrsar. Fjorden snor sig mellem flotte frodige bakker, og ses bedst fra vandet. Fjorden er idag kendt for dens fiske og østersopdræt, og du finder nogle skønne fiskerestauranter langs breden. Vi anbefaler at du enten tager på en halv- eller heldags sejltur i dette skønne område. Turene starter ofte i Rovinj.
 2. Har du børn med på ferien anbefaler vi at du besøger et af (eller begge) de to store badelande på Istrien. Istralandia er den ældste af de to vandland og er beliggende på den nordlige del af Istrien, ikke langt fra Novigrad. Kroatiens største vandland er Aquacolors som er beliggende lidt sydligere ved Porec. Aquacolors spreder sig over 100.000 kvm. og har mere 20 forskellige attraktioner – Pas på du ikke farer vild!
 3. Skal du også være lidt kulturel på din ferie anbefaler vi et besøg på det flotte Amphitheater i Pula. Arenaen er utrolig velbevaret, og var engang hjem for diverse gladiatorkampe. I dag kan du enten besøge arenaen om dagen på egen eller guidet tur, eller du kan være heldig at besøge arenaen en dag hvor der er koncert eller en operaforestilling. Tidligere har kunstere som Sting været forbi, så du har meget at glæde dig til når Coronaen giver lov.

Dalmatien

Den sydligste del af Kroatien hedder Dalmatien, som strækker sig fra Zadar i nord til Dubrovnik i syd.

Zadar var i sin tid Dalmatiens hovedstad, hvis historie går tilbage til romertiden, hvilket man tydeligt fornemmer, når man spadserer rundt i den hyggelige by. Torve og gågader huser et væld af små butikker og fine restauranter med fisk, skaldyr og egnsretter. Lidt nord for byen ligger det kæmpestore feriecenter, Zaton, der faktisk er en hel, lille by med alskens butikker, restauranter, diskotek, sportsmuligheder og indkvartering i såvel ferieboliger som mobilhomes. Lidt nordpå igen kommer man til den særprægede ø, Pag, hvis måneagtige landskab er både smukt og fascinerende.

Når man har passeret seværdige byer som Sibenik og Trogir, kommer man til regionens hovedstad, Split, som i lighed med Zadar har aner i romertiden, først og fremmest i form af Diocletians Palads, som er byens vartegn. Også Venedig har gjort sin indflydelse by byen, hvilket tydeligst ses på den lange, smukke havnepromenade. Det gamle centrum med hyggelige pladser og gågader myldrer af liv takket være de mange tusinde studerende, som læser på byens store universitet. Fra det store havneanlæg afgår færgerne til flere af de smukke skærgårdsøer som Hvar, Brac og Kornati. Split er Kroatiens næststørste by, hvilket betyder, at man som turist finder alt, hvad hjertet kan begære af butikker, supermarkeder og restauranter.

Når man har valgt Kroatien som ferieland, må man også gøre sig bekendt med de skønne nationalparker som Plitvice, Krka og Paklenica. Afhængig af, hvor man vælger at holde ferie, vil man altid kunne nå en af disse nationalparker på en dagsudflugt.

Mobilhomes i Kroatien

Det er naturligvis åbent for diskussion, men for mig er Kroatien Europas uden sammenligning smukkeste land, hvor man finder alt fra frugtbare sletter i øst til dramatiske kyststrækninger i vest, hvor de gråblå karstbjerge styrter sig direkte ned i det azurblå Adriaterhav. Her er de fineste stenstrande og en mageløs skærgård med øer med både grønne skove, f.eks. Krk i Kvarnerbugten, og månelandskaber på f.eks. Pag ud for den dalmatiske kystlinje i det mellemste Kroatien.

Jeg var umiddelbart lidt skeptisk over for at tage på campingferie i Kroatien, da de kroatiske campingpladser tidligere lod en del tilbage at ønske med bl.a. ret primitivt sanitetsudstyr, manglende faciliteter som swimmingpools og legepladser, og udelukkende standpladser til telte og campingvogne. De seneste 10-15 år har dog set en dramatisk ændring i situationen, således at camping i Kroatien nu kan sammenlignes med lignende ferieprodukter i Italien og Frankrig. Og ikke mindst mobilhomes i Kroatien er virkelig blevet opdateret. I dag. finder du i Kroatien mobilhomes af meget høj kvalitet og på flere campingpladser i Kroatien har du mobilhomes med “privat” pool f.eks. på den hyggelige Camping Valkanela.

Camping på Istrien

For mange danskere er Kroatien lig med den nordlige halvø Istrien, som Kroatien deler med nabolandet, Slovenien, og som grænser op til Italien. Skal man til Istrien, er der ikke længere end til de kendte stranddestinationer mellem Venedig og Trieste. Og da hele det vestlige Kroatien i sin tid hørte under bystaten Venedig, er byerne præget af veneziansk arkitektur og byplanlægning. Der er altså ingen byer, som udelukkende er bygget til turisme, som det flere steder er tilfældet i Italien. På Istrien går turisterne rundt i de autentiske middelaldermiljøer i det rolige lille Umag, i det pulserende turist”hovedstad”, Poreč, eller i halvøens faktiske hovedby, Pula, som bl.a. er kendt for Europas mest velbevarede romerske arena.

De istrianske campingpladser er i dag blandt Europas bedste. De fleste ligger direkte ned til Adriaterhavet og byder på et bredt udvalg af faciliteter såsom store vandlande, legepladser, velassorterede supermarkeder, caféer, restauranter, tennisbaner og masser af vandsportsmuligheder. Man behøver heller ikke slæbe sit eget telt eller campingvogn med, da alle pladser tilbyder moderne mobilhomes med udstyr som komplet udstyrede køkkennicher, badeværelser med brusekabiner og wc, samt aircondition. Jeg overvandt således min skepsis og lejede mig ind med familien i en mobilhome på Camping Park Umag, som ligger i smuk natur få kilometer syd for selve Umag. Selv om der er tale om en af områdets største pladser, er den så stort dimensioneret, at man ikke føler, at der er overrendt – hverken i poolene eller på stranden. Vi boede i et skønt mobilhome hvor vi havde vores egen lille pool, som vi skulle dele med 7 andre mobilhomes. Det var lækkert, når man bare ville slappe af ved mobilhomet og lige skulle køles lidt ned.

Skønne byer på Istrien

Jeg benyttede selvfølgelig opholdet til at gå på opdagelse i flere af de spændende byer, bl.a. den lille perle, Vrsar, lidt syd for Poreč, og det smukke Rovinj med dens imponerende domkirke højt oppe på en bakketop med en fabelagtig udsigt.

Rovinj i Kroatien, Campingferie på Istrien

Jeg var også lidt nysgerrig for at se, hvordan nogle andre af Istriens campingpladser så ud, og netop lige uden for Rovinj fandt jeg Camping Polari, som for nylig blev totalt renoveret og forsynet med et imponerende poolanlæg blandt meget andet. Det viste sig, at Camping Polari – ud over de klassiske standpladser – også havde nogle spritnye og lækre mobilhomes til udlejning, så det var lige før, jeg fortrød mit valg af Umag. Og dog. – Men det viser igen at mobilhomes i Kroatien virkelig har fået en høj standard.

Jeg måtte selvfølgelig også se, hvad Poreč kunne byde på, og her fandt jeg to store pladser: Camping Lanterna ca. 10 km nord for byen og Camping Bijela Uvala lidt syd for selve Poreč. Sidstnævnte havde den store fordel, at man kunne følge en strandsti helt ind til byen og kunne således lade bilen stå. Også disse to campingpladser ligger direkte ned til havet og har mange faciliteter til gæsternes rådighed.

Jeg havde kun booket en uges ophold i Umag, da jeg regnede med, at camping i Kroatien måtte være andet end Istrien alene. Selv om det betød nogle timers bilkørsel, ville jeg også se på mulighederne i Kroatiens ærkeflotte region, Dalmatien. Den relativt nybyggede motorvej fra Zagreb til Split betød dog flere timers besparelse i sammenligning med kystvejen, så jeg besluttede mig til at tage kystvejen på vejen hjem og opleve de enestående udsigter over havet og skærgården.

Camping i Dalmatien

Jeg kørte først til Zadar, som er Dalmatiens tidligere hovedstad og en pragtfuld gammel by med aner tilbage til romertiden. Indgangen til den gamle bydel sker gennem den buede port og fører direkte til hovedpladsen, Narodni Trg med flere klassiske bygninger og dejlige fortovscaféer. Fra pladsen udgår flere gågader med små butikker og gode restauranter med friske fisk og skaldyr på menuen. På hovedgaden finder man flere smukke kirker, heriblandt den runde Skt. Donat kirke, hvis fantastiske akustik kan opleves, når der afholdes klassiske koncerter. Også den veneziansk inspirerede Skt. Anastasia domkirke er et must. Skulle jeg have opholdt mig ved Zadar i flere dage, havde jeg nok valgt den store feriepark, Zaton Holiday Resort, som ligger direkte ud til havet ved byen Nin, lidt nord for Zadar. Zaton har nemlig alt, hvad hjertet kan begære med både lejligheder, mobilhomes, shoppinggade og alskens sportsfaciliteter. Det er i virkeligheden nok min ynglings campingplads i Kroatien.

Split skøn havneby i Dalmatien

Jeg ville imidlertid længere sydpå og fortsatte derfor ad motorvejen til Dalmatiens nuværende hovedstad, Split, som er Kroatiens næststørste by med en halv million indbyggere.

Sommerferie i Split
Split i Krotien, Sommerferie i Dalmatien

Flere tusinde af disse er studerende på byens universitet, hvilket bidrager til, at det historiske centrum pulserer af liv på de talrige caféer. Byens vartegn er det utroligt velbevarede Diocletians Palads, som er bygget i 4. årh. e.Kr. til den romerske kejser af samme navn. Det er et enormt bygningskompleks, som dækker halvdelen af den gamle bydel og som er opført på FNs Verdensarvsliste. Når man er færdig med det historiske centrum, skal man tage en slentretur ad den smukke havnepromenade med dens charmerende venezianske bygninger, caféer og restauranter, Herfra går færgerne ud til flere af øerne i den splitske skærgård f.eks. Korčula, Hvar og Brač.

På vej til Split kommer man forbi den gamle havneby, Šibenik, hvor man finder det fine Camping Solaris. Byen er absolut et besøg værd, men jeg ville som sagt længere sydpå og tog ophold på Camping Belvedere ved den lille middelalderby, Trogir, som ligger på en ø forbundet med fastlandet via en af verdens korteste broer. Belvedere ligger uden for Trogir, og mens den ikke er Kroatiens største campingplads, er den en af de smukkest beliggende: direkte ud til Adriaterhavet og med de nøgne karstbjerge i baggrunden. Til trods for, at pladsen ikke er så stor, så har den alle de faciliteter, gæsterne har behov for. Jeg indlogerede mig i en lækker mobilhome direkte ud til havet og nød tre herlige dage i det, som må betegnes som indbegrebet af camping i Kroatien. Ikke mindst børnene var betaget af Belvedere bl.a. fordi der er relativt roligt og fordi den indbydende stenstrand skråner langsomt ned i det krystalklare vand.

Ferien var ved at være slut, men da jeg ikke havde travlt med at komme hjem, besluttede jeg at køre nordpå ad den snoede kystvej med de fantastiske panoramaer.

Pag i Kroatien – Camping Strasko

Jeg havde lyst til at se nærmere på førnævnte ø, Pag, som sydfra nås ad en bro over sundet nord for Zadar. Den 60 km lange, smalle ø løber parallelt med fastlandet og byder på et fascinerende måneagtigt landskab næsten uden bevoksning. Jeg tror ikke, der findes et smukkere syn end den udsigt, man får fra vejen efter at have passeret hovedbyen, Pag, som øen har navn efter. På vej mod øens største by, Novalja (ja, større end hovedbyen!), noterede jeg mig, at der lå en plads ved navn Camping Strasko, og pludselig kom jeg i tanke om, at jeg for år tilbage havde spist stegt haj – en virkelig delikatesse – på pladsens restaurant! Camping Strasko er virkelig også blevet opgraderet de seneste år har byder i dag på meget flotte mobilhomes og et stort poolområde. Og campingpladsen er selvfølgelig beliggende direkte ved det azurblå hav.

Men jeg skulle videre og tog så færgen fra Žigljen på øens nordspids til Prizna på fastlandet, en tur på ca. 15 minutter.

Herfra var det bare at fortsætte nordpå til Slovenien, Østrig, Tyskland og hjem til Danmark. Campingferien i Kroatien var slut.

Husk skal leje et mobilhome i Kroatien kan du altid se hvordan vejret er via yr.no: Læs mere her: https://www.yr.no/en/forecast/daily-table/2-3175397/Croatia/Istria

 1. Aquapark Istralandia – Kroatiens største vandland

Aquapark Istralandia Kroatien
Aquapark Istralandia

I det grønne Istrien, mellem Umag og Porec, finder du den skønne og kendte Aquapark Istralandia. Det er et kæmpe vandland med vandrutsjebaner i alle kategorier, bassiner, legepladser, restauranter og barer. Hver dag er der noget nyt for børnene at prøve, såsom at deltage i forskellige sportsturneringer, få undervisning i dans og give den gas på diverse koncerter. Istralandia har den største ”bølgepool” blandt middelhavslandene med hele 2.500 kvadratmeter og 20 vandrutsjebaner, som tilsammen har en længde på 1,2 kilometer. Bor du på Camping Zelena Laguna, Camping Lanterna eller Camping Bijela Uvala, er du og dine børn ikke langt fra vandlandet.

Den 81.000 kvadratmeter store Aquapark vandt tilbage i 2014 præmien for det bedste entreprenør-projekt, kåret af “13th Best Amusement Parks Award Ceremony” i Rom. I 2016 blev Aquapark Istralandia rangeret som det femte bedste vandland ud af mere end 300 vandlande. Dette blev vurderet af 34 internationale dommere fra “International Association of Amusement Parks and Attractions” i Barcelona.

Når dette er sagt, er Istralandia en oplagt oplevelse med mange aktiviteter til dig og dine børn.

 1. Plitvice Nationalpark – Tusindvis af vandfald

Plitvice Nationalpark

Hvis du elsker at opleve vild og smuk natur og søger noget ud over det sædvanlige, er Plitvice Nationalpark noget for dig. Det er helt klart en oplagt mulighed, hvis man er i Kroatien. Nationalparken imponerer og overrasker både de små og de store, med de tusindvis af vandfald i forskellige størrelser og placeringer. Plitvice nationalparken, som er en af de ældste og største naturparker i Kroatien, blev grundlagt tilbage i 1949 og blev en del af UNESCO 30 år efter, i 1979. Plitvice dækker et område på hele 296 kvadratkilometer eller 30.000 hektar.

Nationalparken har mere en 1 million besøgende årligt. Måske er du den næste gæst?

 1. Dinopark Funtana – Oplev dinosaurer i Kroatien

Dinopark Funtana

Midt i hjertet af Istrien finder du Kroatiens første og eneste dinosaurpark, Dinopark Funtana. I parken bevæger du dig ihærdigt rundt i skoven og oplever de historiske dinosaurer. Mange taber ligefrem pusten over den meget realistiske atmosfære, når man vandrer gennem skoven i parken. Dette er klart en oplevelse, som både de store og de små kan nyde.

Dinopark Funtana byder på en lang række aktiviteter og oplevelser til dig og dine børn. Show Arena’en byder på daglige shows med forskellige cirkus-optrædener, spisemuligheder og en legeplads til børnene. I kan også lade børnene lege i mini-forlystelsesparken, hoppe på trampolin og ride på ponyer og de farlige dinosaurer, eller skyde dem! Ja du læste rigtigt: det er muligt at skyde dinosaurerne på dino-skydebanen.

Sidst men ikke mindst kan du prøve nogle af karrusellerne såsom karrusel Dragon Coaster eller opdag fossiler og vær med til at analysere dem.

 1. Krka Nationalpark – Overvældende natur

Krka Nationalpark

Krka er kendt for  Nationalpark Krka, også kaldet mini Plitvice. Dette er en oplevelse, du sent vil glemme. Med dens skønne atmosfære, flere betydningsfulde økosystemer og smukke vandfald, er Krka en oplagt oplevelsefor hele familien. Krka-floden er 72,5 kilometer lang, med udspring og vandfald fra Dinara bjergene og har et totalt fald på 242 meter.

Krka nationalparken dækker et areal på hele 109 kvadratkilometer og giver dig muligheden for at opleve nogle af de 820 plantearter og 220 dyrearter, som findes inden for området. Så tag en heldagstur hertil med familien og få taget en masse gode, mindeværdige billeder til samlingen.

Bor du på Camping Solaris, er du og dine børn ikke langt fra Krka nationalparken.

 1. Vild med Game of Thrones? Oplev King’s Landing I Dubrovnik

DuDubrovnik

Hvis du er ellevild med den populære serie, Game of Thrones, kan du i Dubrovnik gå gennem gaderne i King’s Landing. Du kan drage på eventyr i Lovrijenac Fortet, hvor Red Keep holder til. Attraktionen er primært besøgt af fans af Game of Thrones-serien, men er stadig oplevelsen værd, fan eller ej. De smukke slotte og udsigten derfra er nydelig og skøn.

Dubrovnik, også kendt som Ragusa, er et af de mest attraktive og besøgte turiststeder i Dalmatien. Dubrovnik byder på en masse spisemuligheder, hvor du kan opleve den kroatiske madkultur. Tag en heldagstur dertil og oplev de mange smukke seværdigheder som byen byder på, og sæt dig ind i Game of Thrones-verdenen.

 1. Oplev hovedstaden Zagreb – Heldagstur for hele familien

Tag de små i hænderne og tag afsted til I I Kroatiens hovedstad, Zagreb, skal I give jer god tid og gå ned i tempo. Oplev gaderne, kulturen, udsigten, arkitekturen og den smukke natur alt i et. Nyd en masse kroatisk streetfood og husk at få drukket en masse koldt og spise en is eller tre for at kunne holde til at være i varmen. Få dig selv og børnene ombord på tandhjulsbanen og drag til den øvre del af Zagreb, kaldet Gornji Grad. Her kan i fuldende jeres dejlige dag i hovedstaden med udsigten over hele byen fra Vidikovac Zagreb Eye, hvilket er en fantastisk oplevelse.

 1. Oplev Kroatiens mest besøgte ø, Hvar

Øen Hvar er den mest besøgte ø i Kroatien og dette er der en god grund til. Mange bliver overraskede over øens skønhed. Øen er så attraktiv at den lokker selveste Beyoncé dertil, samt børnefamilier, campingelskere og unge partyrockers. På Hvar kan du nyde den fantastiske havnepromenade og solnedgang, du kan drage på eventyr på Fortica Spanjola – fortet fra det 16. århundrede – og opleve fangekælderen nedenunder. Tag de små med og oplev den gamle by, Stari Grad. Hvar har en masse at byde på til hele familien.

 1. Solaris Aquapark Dalmatia i Sibenik

Bor du på Camping Solaris, er det oplagt at tage dine børn i hænderne og tage den meget korte tur hen til Solaris Aquapark Dalmatia. Det er et superfint vandland beliggende i byen Sibenik, lige ved siden af campingpladsen Camping Solaris. Vandlandet Solaris byder på mange vandrutsjebaner for børnene såsom fortet Aqua Rain Fortress, Lazy River, jacuzzies og Kids Zone.

 1. Makarska Riviera – Kroatiens bedste strande

Hvis du og dine børn til strandlivet, så er Makarska Riviera noget for jer. Omkring 80 kilometer syd for byen Split finder du den 60 kilometer lange og smukke riviera, som har navn efter byen Makarska, med nogle af de bedste strande i Kroatien. Her kan du og dine børn udforske en af de mange strande langs denne strækning og nyde en hel dag dér, med den eneste udfordring at finde den strand som tiltaler jer mest. På Makarska Riviera befinder du dig blandt nogle af de mest luksuriøse hoteller og feriehuse beliggende ud til vandet. I den hyggelige by er der masser af gode barer og restauranter at vælge imellem, og dermed muligheden for at opleve den kroatiske madkultur.

 1. Glavani Park i Barban – Mærk adrenalinen

Eventyrpark Kroatien

Leder du og dine børn efter en eventyrlystig oplevelse, hvor I kan presse jer selv over grænsen, er Glavani Park noget for jer. Denne eventyrpark byder på mange udfordringer såsom klatreture oppe i 10 meters højde, svinge med på den store gynge i 11 meters højde eller hoppe fra 20 meters højde.
Det er den perfekte park til at få gang i ferien på, fyldt med adrenalin og oplevelser, idet du ihærdigt prøver på at presse dine egne grænser og udfordre dig selv både fysisk og psykisk.

10 børnevenlige attraktioner ved Gardasøen

Gardasøen er en evigung og meget populær destination for kør-selv folket, der gerne vil til Italien. Her er meget at byde på, ikke mindst for børnefamilierne, og særligt i den sydlige del af søen. Vi har samlet vores bud på de 10 bedste attraktioner ved Gardasøen og omegn særligt henvendt til børnefamilier.

 1. Gardaland Adventure Park – Norditaliens nok mest populære forlystelsespark

Gardaland Adventure Park er en stor forlystelsespark på 445.000 m2 med flere end 30 forlystelser beliggende tæt på søen, og er et must for børnefamilier at opleve. Gardaland ligger imellem Lazise og Peschiera og består af flere dele: Gardaland Park, Gardaland Sea-Life Aquarium og Gardalands hoteller, som er et must at besøge, hvis man vil have den fulde Gardaland oplvelse. Her er noget for børn i alle aldre, og alle gæster får en oplevelse, de sent vil glemme. Forlystelsesparken besøges årligt af omkring 3 millioner mennesker og især i højsæsonen kan der være ret tætpakket.
Gardalands hoteller består af Gardaland Adventure Hotel og Gardaland Hotel Resort og er beliggende side om side små 2 km fra selve Gardaland.

Gardaland Adventure Park

Gardaland Adventure Park

 1. Caneva World Aquapark – Stort vandland

Caneva World består af to dele: Movieland og Aquapark. Caneva Aquapark er et meget familievenligt vandland på ca. 100.000 m2 . Her er alt fra store vandrutsjebaner til børnebassiner og vandlandet er helt sikkert et besøg værd, hvis man er i området. Caneva World parkerne er beliggende ca. 3 km syd for Lazise, og ca. 3 km nord for Gardaland.

 1. Caneva World Movieland – Forlystelsespark med Hollywood tema

Movieland Hollywood Park er den anden del af Caneva World, og er en temapark med ægte Hollywoodstemning i form af forlystelser med temaer fra film, skuespillere, stuntmænd, piloter og meget mere. Her er underholdning for både store og små, og forlystelser med temaer med alt fra gys til action. Parken arrangerer derudover forskellige shows i løbet af sommeren.

 1. Parco Natura Viva – Safaripark og zoo

Parco Natura Viva er en todelt safaripark og zoo med mere end 250 forskellige dyrearter. I den første del, kaldet Safari Park, ankommer man i bil, og kan køre rundt inde i parken og se de forskellige dyr. Den anden del, kaldet Fauna Park, kan man kun opleve til fods. Parco Natura Viva ligger lidt godt 7 km sydøst for Lazise, og kan nås i bil på ca. 10 min.

Hjorte i Parco Natura Viva
3 hjorte der græsser fredeligt i Parco Natura Viva

 1. Giardino Botanico – Heller Garden – Botanisk have

Heller Garden er en 10.000 m2 stor botanisk have med en næsten magisk atmosfære. Her er der mulighed for at opleve botaniske arter fra hele verden – fra alperne til Himalaya, fra Mato Grosso til New Zealand, fra Japan til Australien og fra Canada til Afrika. Heller Garden finder man i byen Gardone Riviera på Gardasøens vestbredde ca 5 km nord for Salò. Gardone Riviera er kendt for sine haver, der er bygget i terrasser i det 20. århundrede, og er bestemt også et besøg værd. Ønsker man at campere i området, kan man køre et par kilometer yderligere nordpå til den hyggelige by Toscolano, hvor den hyggelige Camping Toscolano byder velkommen.

Heller-Garden
Heller Garden har mange smukke statuer, der er placeret rundt i haven

 1. Sejltur og vandsport på Gardasøen

Man har ikke oplevet Gardasøen på nær hånd, hvis man ikke har været ude at sejle på den. Der er mange forskellige muligheder for sejlads på Gardasøen, blandt andet i speedbåd, kano eller på vandcykel. Er man til vandsport, er der også rig mulighed for dette mange steder. I den nordlige del af Gardasøen udbydes mange forskellige vandsportsaktiviteter, blandt andet windsurfing, dykning og forskellig slags sejlsport, men også i den sydlige del kan man finde forskellige former for vandsport for hele familien, blandt andet på kysten ved Lazise. Udbydere for de forskellige vandsportsaktiviteter og udlejning af både kan findes på mange af Gardasøens strande.

 1. Dagstur til Verona – Hjemby for Romeo og Julie

Der er mange udflugtsmuligheder til større byer ikke langt fra Gardasøen. En køretur til Verona, der ligger ca. 30 km fra Peschiera del Garda, gøres på ca. 35 minutter i bil. I Verona er der et hav af historiske seværdigheder, blandt andet den berømte balkon fra Romeo og Julie. Den store romerske arena, Arena di Verona, er en af verdens mest berømte operascener, hvor der i de lune sommeraftener opføres elskede operaer som Aida, Carmen og Turandot. Der er en helt speciel atmosfære under disse forestillinger og man skal være ude i god tid for at sikre sig billetter. Kalender over forestillinger samt køb af billetter kan findes her. Verona har også et hav af familievenlige restauranter med menuer, der byder på lidt af hvert.

Arena di Verona
Arena di Verona – En af verdens mest berømte operascener

 1. Monte Baldo

Monte Baldo er et imponerende, 1758 m højt bjerg beliggende i den nord-østlige del af Gardasøen, med en fantastisk panoramaudsigt over søen. Man kan nå Monte Baldo med en svævebane fra den charmerende by, Malcesine, der ligger direkte ned til Gardasøen. Opstigningen er 4 km lang i en kabine, der drejer rundt, så man får hele udsigten med. Det er også muligt for vandreentusiaster at bestige bjerget til fods via en gårute eller tage et stykke af vejen i bil og gå det sidste stykke. Læs mere her om svævebanen og opstigningen. Er man på udkig efter et hotel i Malcesine kan vi anbefale Ariston Eco Hotel, der ligger i gåafstand til den gamle bydel i Malcesine og til Gardasøen.

Svævebane til Monte Baldo
Opstigningen i svævebane til Monte Baldo

 1. Dejlige børnevenlige strande

En ferie ved Gardasøen byder på mange oplevelser, og ikke mindst muligheden for at bade fra en eller flere af de mange dejlige strande. Søen havde oprindeligt ikke sandstrande, og disse er derfor kunstigt skabt, nogle med sand taget fra Adriaterhavet. De mest børnevenlige strande ligger generelt i den sydlige del af Gardasøen, da det er her, der er mest lavvandet, hvorimod strandene i nord, har vand der er dybere og koldere. En af de mest populære strande er Punta San Vigilio, som ligger lige nord for Garda by. Mod vest, i Toscolano, er der en flad og børnevenlig strand kaldet Lido di Toscolano, som også er værd at nævne.

 1. Sirmione – en oplevelse i særklasse

Den ældste af gardabyerne er Sirmione, en by, der kan spore sine rødder helt tilbage til 4.000 år f.Kr.! Allerede fra 1.000 år f.Kr. blev Sirmione et yndet udflugtsmål for rige familier fra Verona og omegn, mens romerne, der også satte pris på byen, byggede et kæmpe forsvarsværk omkring den, og sporene efter dette findes stadig. I det 13. årh. byggedes Scaliger-slottet, som består den dag i dag og som er byens hovedattraktion. Den gamle by ligger for enden af en smal landtange ud i søen og inde i selve middelalderbyen findes der butikker og restauranter for enhver smag, og her er der virkelig trængsel i højsæsonen. Er man på udkig efter en campingplads nær Sirmione kan vi anbefale Camping Village San Francesco, som er en meget familievenlig campingplads.

Sirmione Gardasøen
Sirmione i den sydlige del af Gardasøen